שלום כבוד הרב,
אני מעוניינת השנה בע"ה להכשיר את התנור לפסח, האם יש בעיה בכך?
מה עם המאוורר של התנור, האם הוא מהווה בעיה בהכשרה?
תודה רבה.
שלום
בנוגע לתנור אפיה נחלקו הפוסקים האם מועילה לו הכשרה.
מוסכם שניתן להכשיר תנור עם פירוליטי [ניקוי עצמי] שחומו מגיע קרוב ל-500 מעלות צלסיוס, ולליבון די בכ-370 מע"צ, כך שללא ספק הוא מוכשר בהפעלת הפירוליטי.
הבעיה היא בתנורים רגילים שאינם מגיעים לטמפרטורה כזו, אלא כ-200-260 מע"צ.
לדעת השבט הלוי, הרב בן ציון אבא שאול, הרב מרדכי אליהו ועוד – אין להכשיר תנור. [הרב אליהו מתיר רק בשעת הדחק] כיון שתנור צריך ליבון, ואינו מגיע לחום זה.
לעומת זאת דעת הגר"ע יוסף שניתן להכשיר תנור, [שלדעתו "כבולעו כך פולטו" נאמר גם על דרגת החום ולא רק על אופי הבליעה – נוזל או יבש, ואם בלע ב-200 מע"צ אף פולט ב-200 מע"צ].
ולכן למעשה אם אפשר להחמיר ולא להשתמש בתנור בפסח, או לקנות טוסטר אובן וכד' – מה טוב, ובכל זאת מי שרוצה להקל ולסמוך על המתירין, ינקה את התנור בחומר חריף כמו סנט מוריץ או סנו תנורים היטב עד שלא ישאר שום שומן או לכלוך דבוק, יתן לתנור הפוגה של 24 שעות ללא הפעלה, ולאחמ"כ יפעיל אותו על החום המקסימלי למשך כשעתיים.
בנוגע לתבניות – אין מועיל להם הכשר.
בנוגע לרשתות – ניתן להכשירם כנ"ל לדעת הגרע"י, ועדיף שלא להניח עליהם מאכלים באופן ישיר בפסח אלא בתבנית חד פעמית או ע"ג נייר כסף וכד'.
בס"ד
לרב שלום!
למה לא מועיל הכשר לתבניות?
לפי הרב עובדיה שניתן להכשיר תנור ע"פ הכלל כבולעו כך פולטו, מדוע אי אפשר להכשיר את התבנית יחד עם התנור?
שלום
התנור בלע או פלט ריחא בלבד, ולכן לגביו מקילים בכבולעו כך פולטו ביחס לטמפרטורה, לעומת התבנית שבלעה ביבש מחמץ ממש, שכדי להפליטו צריך ליבון, דבר שיהרוס את התבנית.