השיעורים באתר לרפואת אביו של הרב,

ר' חיים בן סעדה בתושח"י

קרא פרק תהלים לרפואתו>>

 
שאל את הרב – השאלותקטגוריה: הלכההכשר דופן שלישית בסוכה – למה צריך צורת הפתח?
Avatarstav vask נשאל לפני שבוע 1

שלום הרב ערב טוב.
התחלתי ללמוד משניות סוכה, בפרק א' משנה א'.
אומר רע"ב "סוכה שיש לה שתי דפנות זו אצל זו, עושה דופן שלישי שיש בו טפח ומשהו, ומעמידו בפחות משלשה סמוך לאחד משתי הדפנות,,,, וצריך לעשות לה צורת הפתח".
שאלתי מדוע צריך לעשות לה צורת הפתח ולא להתספק בדופן השלישית שהיא טפח ומשהו?
 

Print Friendly, PDF & Email

4 תשובות
בועז שלוםבועז שלום צוות נענה לפני שבוע 1

לסתיו שלום
כדי שנוכל להתיר את הדופן השלישית לסוכה, אנו צריכים שהיא תהיה 'רוב דופן'. טפח ומשהו זה עדיין לא רוב דופן – שהרי הדופן השלימה היא 7 טפחים.
ולכן הפתרון הוא להעמיד את הטפח ומשהו במרחק של פחות מג' טפחים מאחת מדפנות הסוכה הכשרות, והדין הוא שפחות מג' טפחים נחשב ללבוד ו"סתום", וממילא כעת יש לנו דופן של ד' טפחים במדויק ['משהו' פחות מג' + טפח ומשהו], ובזה נכשרת הדופן, כיון שצורת הפתח הנוספת משלימה לז'.

Print Friendly, PDF & Email

Avatarstav vask נענה לפני שבוע 1

שלום לרב ותודה על התשובה.
התכוונתי בשאלתי אם אני שם את הטפח ומשהו במרחק של פחות מ-ג' טפחים מאחת הדפנות הכשרות אז יש לי רוב דופן ד' טפחים,
אז מדוע אני צריך לעשות גם צורת הפתח?

Print Friendly, PDF & Email

בועז שלוםבועז שלום צוות נענה לפני שבוע 1

לסתיו שוב שלום
כשיש לנו רוב דופן – בכך אין די, וצריך שיהיה לנו דופן שלם של ז' טפחים.
אחרי שיש לנו פחות מג"ט = לבוד – עם הטפח ומשהו – ביחד ד' טפחים [לא די בקצת יותר מ-3.5 וכמ"ש במשנ"ב סימן תרל סק"ח בשם הר"ן "דאע"ג דבסתם טפח יהיה ג"כ רוב דופן דהוי טפי מג"ט ומחצה אכן משום דבציר מארבעה טפחים לא חשיב בשום דוכתא להכי הצריכו טפח מרווח"].
כעת צריך להשלים לז' – ואת זה אנו עושים על ידי ששמים קנה במאונך נוסף בקצה – ומעליו מניחים קנה במאוזן שיחבר בין הטפח ומשהו לקנה הנוסף האנכי, ובכך יצרנו צורת הפתח בגודל של דופן הסוכה שכנגד.

אצרף כאן ציור מהספר "מועדי השנה" [סוכות, לגרי"מ שטרן עמ' קמד] להבנת הענין:

סוכה עם צורת הפתח ולבוד

Print Friendly, PDF & Email

Avatarstav vask נענה לפני 7 ימים

תודה רבה לרב על התשובה

Print Friendly, PDF & Email

השאלה שלך

8 + 10 =

עדכונים חמים למייל

קבלת עדכונים
Loading