שלום לרב,
לפני שבועיים קנינו כל הזוגות הנשואים להורים שלנו תמונה יפה שעלתה 400 ש"ח. היות ואנחנו ארבעה זוגות נשואים, החלוקה היתה ברורה שעל כל אחד לשלם 100 ש"ח. עברו כמה ימים ולא הספקתי לשלם עדיין את חובי, אך כעת התקיים אירוסין לגיסתנו, ואני הייתי אחראי לקנות מתנה לאירוסין כשגם במקרה זה כל הזוגות משתתפים. קניתי מכשיר חשמלי בשווי 420 ש"ח, כאשר כל אחד משלם 105 ש"ח. כעת אמרתי לגיסי (שהיה אחראי לקנות את התמונה) שלא צריך לשלם מאומה, כי אני מתקזז איתו. השאלה נשאלת האם יש בעיה של ריבית בכך שאני מוותר על ה- 5 ש"ח?
האם יש לומר דכיון שהוציא עבורי 100 ש"ח נחשב שהלווה לי 100, וכעת אני הלווה פורע עבור המלווה 105. ולכן יש לומר לו שאני חייב לו 5 ש"ח, כדי להינצל מאיסור ריבית?
לדוד שלום
כאן כלל אין בעיה של ריבית, שהרי אתה החייב, והיית חייב 100 ש"ח, ושילמת בסוף 100 ש"ח, רק שאתה עדיין חייב עוד 5 ש"ח. נמצא ששילמת פחות ממה שאתה צריך, ורק אם משלמים יותר ממה שצריך – זה נקרא ריבית.
הרב ככל הנראה לא הבין אותי נכון
כוונתי לשאול דהיות ואני (האחראי לקנות את המתנה) מוותר לו על 5 ש"ח, נמצא שכאילו פרעתי לו 105, יוצא אפוא שפרעתי לו יותר… כי הוא נחשב מלוה שלי ל-100 ש"ח, ואח"כ כשקניתי את המתנה ולא דרשתי ממנו את ה-105 יוצא אפוא שפרעתי לו יותר ממה שהוא הלווה לי… השאלה האם באמת להגדיר זאת כפרעון
לדוד שלום
אכן כעת הבנתי את שאלתך לאשורה.
אכן יש כאן חשש של ריבית, וראוי שישלים לתת לך את החמישה שקלים. [זו רק חשש ריבית דרבנן, שמדאורייתא רק ריבית קצוצה – קצובה – מראש נחשבת לריבית].