שלום לרב שליט"א,
לחמי וחמותי יש גינה, והם קנו עץ לימון בוגר שמניב פירות, אבל הם הביאו אותו לגינה באופן שצריך לחשב שוב את שנות הערלה מהתחלה.
דהיינו שעכשיו אנחנו רק בשנתו הראשונה של העץ, והם כבר חושבים שהפירות מותרים באכילה מכיוון שהעץ בוגר [הם מסורתיים, כך שהם מצד אחד לא היו אוכלים אם זה היה "ממש" פירות ערלה, אבל מצד שני, הם לא מוכנים לקבל את העובדה שצריך לספור את השנים מהתחלה].
כמעט ודאי לי ע"פ מה ששמעתי מהם שהם יאכלו את הפירות הנ"ל, ואף מן הסתם כשאנחנו נתארח אצלם, מסתמא שהלימון בסלטים שהם יגישו ובכל מיני תבשילים יהיה מהעץ הנ"ל .
רציתי לשאול, האם יש איזשהו היתר באופן כזה "להרעיל" את העץ בצורה כלשהי ש"תהרוג" אותו [כמובן מבלי שהם ידעו] , או שאסור מכיוון שזה כמו לכרות עץ פרי, או מצד גזל?
אגב, אם התשובה חיובית, האם הרב מכיר או יכול להפנות למישהו שמכיר באיזו דרך לעשות את זה?
תודה רבה מראש!
לשאול שלום,
יש צורך בפרטים נוספים כדי להבין את המצב – מדוע ברור לך שצריך למנות שנות ערלה מחדש? כיצד העבירו את העץ?
שלום לרב שליט"א ,
העץ היה במשתלה בתוך "טוף" או "באלה" [עטיפה מבד] עם אדמה כמובן, וכך גם הגיע לגינתם, ושם נשתל מיד באדמה .
דהיינו, כל הזמן עד השתילה בגינה, הוא היה בתוך אדמה עטופה ב"באלה/טוף" .
לשאול שוב שלום,
דעת רוב האחרונים שעץ שהיה ע"ג הקרקע בתוך שקית עם נקבים של 2.5 ס"מ או בד, והעבירו אותו [עם גושו] באופן זמני ברכב עם תחתית מתכת המהווה חציצה, אין צריך למנות שנות ערלה מחדש, היות והניתוק מן הקרקע הוא זמני. [חזון איש, הגרש"ז אוירבך, הגרי"ש אלישיב, הגר"נ קרליץ ועוד, וכן פסק ביבי"א ובילקו"י].
וגם אם אין בשקית נקבים בגודל הנ"ל, יש מי שמיקל בזה [עי' בילקו"י ערלה פ"ז ס"ב, יבי"א ח"י יו"ד סי' לג, ובהליכות שדה תשנ"ט עמ' 113].
רק שצריך להזהר כשהגוש לא יזדעזע בעת שמסיעו במכונית ולא יתפורר.
ובוודאי שלכתחילה ראוי לקחת את הנטיעה ברכבב שמנוקב בתחתיתו.
תודה רבה לכבוד הרב על תשובתו .
אך, אם לא היה מנוקב בכלל ? [מה שנראה לי שהיה, אף על פי שלא ראיתי]
האם במצב כזה מונים שנות ערלה מהתחלה ?
א. אין סיכוי שלא היה מנוקב כלל, תמיד המגדלים עושים נקבים בשקיות כדי שלא יירקבו הצמחים כשאין ניקוז להשקיה.
ב. גם אם לא היה מנוקב כלל, יש שאומרים שלא צריך למנות שנות ערלה מחדש, היות וגם עציץ שאינו נקוב חייב בערלה מדרבנן.
ובפרט במקרה של עץ – גם אם אינו מנוקב, בכל זאת האילן יונק דרך ענפיו מן הקרקע.
שוב תודה רבה לרב על טרחתו ותשובותיו !
אז אם אני מבין נכון, לסיכום :
יהיה אפשר לאכול את הפירות הללו כשיסתיימו שנות העורלה בחישוב עם הזמן שהעץ היה במשתלה ? [כמובן אחרי מעשר]
שוב תודה רבה מראש לרב על כל פועלו למען הציבור. אנחנו נהנים מאד מאד מהשיעורים, וזוכים ללמוד הרבה, ויהי רצון שנזכה גם לקיים .