שלום הרב,
שמעתי שבשביל להתחייב בברכה אחרונה על משקה, צריך לשתות בבת אחת כמות של רביעית (זה כמעט בלתי אפשרי לשתות רביעית בלגימה אחת) אשמח אם תוכל להסביר מתי צריך לברך ברכה אחרונה על משקה?
להודיה שלום
למעשה המנהג אצל הספרדים שלא לברך ברכה אחרונה על משקים רק אם שתה את הרביעית בבת אחת כמ"ש בספר "חזון עובדיה" (ט"ו בשבט עמ' רס), וכן מבואר בשו"ת "אור לציון" (ח"ב פ"ד הי"ז) ששיעור זמן שתיית הרביעית, בכדי שישתה את הרביעית בשתי פעמים כמבואר בשו"ע בסימן קע ס"ח, שמידת דרך ארץ לשתות את הכוס בשתי פעמים. וכ"כ ב"שער הציון" בסימן רי סקי"א, אך למעשה כיון שאין ידוע כמה אפשר לשהות בין שתייה לשתייה, אין לברך ברכה אחרונה אלא אם כן שתה את הרביעית בבת אחת ע"כ.
[וגם במשנ"ב בסימן רי סק"א מבואר שאין מברכים ברכה אחרונה על משקים אא"כ שתה את הרביעית בשיעור זמן של שתיית רביעית, ורק הנכון שלא יכניס את עצמו לספק בין שתי השיטות]. ויש מהאשכנזים שמקילים עד כדי אכילת פרס. כשיטה השניה שמביא בשו"ע סי' תרי"ב סע' י'. וע"ע באר יצחק ח"א.
לסיכום –
רביעית אינה כמות גדולה, 82-86 CC, סמ"ק, [ובמים – גרם] שזה פחות מחצי כוס פלסטיק חד פעמית [180-200 סמ"ק], ובודאי אין בעיה לשתותה בבת אחת. ואין חובה לבלוע בבת אחת, או לשתות במהירות, אלא שותה כדרכו. מי שקשה לו – שישתה בב' לגימות.
אם אין חובה לבלוע את הרביעית בבת אחת, אז מה זה אומר בלגימה אחת? פשוט לשתות רגיל כמות של רביעית?