שלום לרב,
אבי נפטר בשנת תשע"ה – בכ' באב, והשנה – תשע"ו – היא שנה מעוברת. אם נעשה את האזכרה בכ' באב – זה יוצא 13 חודשים לפטירה. ואם נעשה לאחר י"ב חודש – זה יוצא בכ' לחודש תמוז. מה עושים?
שלום,
כשאדם נפטר בשנה רגילה, ויש לו אזכרה בשנה מעוברת, או להיפך, אם לא מדובר בשנה הראשונה לפטירתו – לעולם נעשה בתאריך המדויק בו הוא נפטר [לדוגמא אצלך כ' באב]. כל השאלה היא דוקא בשנה הראשונה לפטירה
למעשה יש בדבר מחלוקת גדולה בפוסקים, יש המצדדים שלעולם את האזכרה בשנה הראשונה נעשה לאחר י"ב חודש. אך יש מאידך שאומרים היות ויום הדין של הנפטר הוא ביום הפטירה, ומזל החודש גורם, לכן יש לעשות ביום החודש, [אצלך – כ' באב] הגם שזה י"ג חודשים מן הפטירה.
למעשה הילקוט יוסף בהלכות אבילות פסק שיש להעדיף לעשות בתום הי"ב חודש, ואם ירצה יחמיר גם לעשות בתום י"ג חודש בתאריך החודש. וכך אף העיד שהורה אביו לעשות בעת האזכרה לאמו אשת חבר הרבנית מרגלית ז"ל, ולא עשה כלום ביום החודש – קרי בתום י"ג חודשים. וכך נוקט להלכה הרב מאזוז.
אך הדר ביה הרב, והדר הוא לכל חסידיו, הרב עובדיה יוסף חזר בו ובספרו חזון עובדיה על הלכות אבילות הוא מורה כדעת הפוסקים שיש לעשות רק את יום החודש בו נפטר – י"ג חודש לפטירה, ולא בתום י"ב חודש. ואם ירצה להחמיר – יעשה אזכרה גם בתום י"ב חודש. ויש הנוהגים לעשות תמיד בתום י"א חודש, יעשו גם השנה כן [נמצא שלמחמירים יש בשנה כזו שלש אזכרות].
לדעת הרב מרדכי אליהו לספרדים יש לעשות האזכרה או בי"א חודש או בי"ב חודש, ורק באחד מהם, ולא בשניהם. [מקראי קודש פורים הררי, עמ' 52].
לעומת זאת הגר"י רצאבי רב עדת בני תימן – נוקט כשיטת הפוסקים שיש לעשות בשנה הראשונה בתום י"ב חודש בלבד.
חשוב לציין – כל זה בנוגע לאזכרה, או תענית ביום הפטירה, ברכות וכו', אולם את הקדיש בכל מקרה מפסיקים לומר בתום י"א חודש, שדין רשעים בגיהנם י"ב חודש, ואין אנו רוצים להחשיבו כרשע, וכן את האבילות על אב ואם מפסיקים בתום י"ב חודש בכל מקרה. וכל הדיון רק בנוגע לאזכרה בלבד.
חברה שלנו ממוצא אשכנזי נפטרה ב-ח' בטבת בשנה שעברה – תשע"ט.
מאחר ושנת תשע"ט היתה מעוברת, מתי צריך לעשות את האזכרה? בתום 12 חודש – בח' בכסליו, או 13 חודש – בח' בטבת?
תודה. תזכו למצוות
ליעקב שלום
מנהג בני אשכנז לעלות לקבר ביום הפטירה – יום היארצייט [אצלך – ח' טבת], גם בשנה הראשונה, הגם שזה י"ג חודש מן הפטירה. בכל אופן את דיני האבילות מפסיקים לאחר י"ב חודש, כמובן. [הליכות שלמה מועדים, סופי"ח, דבר הלכה אות טו].
נמצא שבזה דעת הגר"ע יוסף זלה"ה תואמת למנהג בני אשכנז.
שלום.
אימי ניפטרה כ"ז בשבט תשע"ט.
מתי התאריך של 11 חודש ומתי 12 חודש.
האם השנה הזאת נחשבת שנה מעוברת?
שלום.
אימי ניפטרה כ"ז בשבט תשע"ט.
מתי התאריך של 11 חודש ומתי 12 חודש.
האם השנה הזאת נחשבת שנה מעוברת?
שלום רב!
דוד שלי נפטר בי"ג באדר א' , מתי אנו אמורים לעלות לקבר בשנה הראשונה? האם אחרי י"א חודשים (טבת) י"ב חודשים (שבט) או י"ג (אדר) ?
שלום כבוד הרב
אימי נפטרה בתאריך י״ב בחשוון תשפב
מתי התאריך שאנחנו צריכים לעשות את האזכרה של השנה?
תיש החולקים ואומרים יום אחרי יום הכיפורים
ויש החולקים ואומרים שאסור לעלות לבית העלמין אחרי יום כיפור
אשמח שתגיד לי בדיוק מה עושים
למעיין שלום
איני מבין מה הקשר ליום הכיפורים?
האזכרה שלכם לדעת הרב עובדיה יוסף היא בי"ב בחשוון תשפ"ג.
שלום רב לכבוד הרב,
אבי נפטר בכ"ח בטבת תשפ"ב.
מתי התאריך שאנחנו צריכים לעשות את האזכרה של השנה הראשונה?
אנו ממוצא תימני
תודה ושבת שלום
שלום לרב אבי נפטר בי\\\"א אדר א\\\' תשפ\\\"ב ונקבר בי\\\"ב אדר א\\\' . לבני אשכנז מתי מסתיימים 11חודש? האם בתפילת מנחה של י\\\" א או י\\\"ב טבת? מתי עולים לקבר לאזכרה של השנה הראשונה? תודה