שלום לכבוד הרב בועז שלום שליט"א,
שאלתי נסובה אודות ספר הקרוי "ספר הישר" .
שמעתי שיש הטוענים שהספר נמצא בימי בית שני, והוא מכיל פירוט של מאורעות עמנו [כדוגמת פגישת יעקב עם יוסף וכו']
מסופר שם לדוגמא על כך שכשבני יעקב ירדו למצרים, שלח איתם יעקב בנוסף לעגלות ולמתנות, גם מכתב שבו הוא כותב מספר דברים בפירוט רב .
וכן על כל מיני מאורעות בתורה [מעשה שכם ודינה וכו']
שמעתי גם שרש"י ועוד מפרשים מצטטים מהספר הנ"ל [אם מדובר על אותו הספר]
רצוני לדעת מה טיבו של הספר הנ"ל, ומהי מהימנותו ?
אולי זה שרש"י וסיעתו ציטטו ממנו זה רק לגבי "חיזוק" לדעות מסוימות וכו' ? או שאפשר לסמוך על הספר הזה ממש ולראות את הכתוב בו כתורה מסיני ?
תודה רבה מראש ,
רון
בטרם אתייחס לשאלתך, חשוב להדגיש שישנם מספר ספרים הנקראים בשם "ספר הישר":
ספר הישר (מקרא) – ספר שירה עברי קדום, שאבד, כפי הנראה, בגלות בבל. הוא מוזכר בתנ"ך הן בספר יהושע (י -יג) וַיִּדֹּ֨ם הַשֶּׁ֜מֶשׁ וְיָרֵ֣חַ עָמָ֗ד עַד־יִקֹּ֥ם גּוֹי֙ אֹֽיְבָ֔יו הֲלֹא־הִ֥יא כְתוּבָ֖ה עַל־סֵ֣פֶר הַיָּשָׁ֑ר וַיַּעֲמֹ֤ד הַשֶּׁ֙מֶשׁ֙ בַּחֲצִ֣י הַשָּׁמַ֔יִם וְלֹא־אָ֥ץ לָב֖וֹא כְּי֥וֹם תָּמִֽים: וכן מוזכר בספר שמואל [ב', א-יח].
ספר הישר (אגדה) – חיבור מימי הביניים הכולל את ההיסטוריה של עם ישראל מתקופת האבות ועד תקופת השופטים. – על ספר זה נסובה שאלתך.
ספר הישר (מוסר) – ספר מוסר שחובר כנראה במאה ה-13, ויוחס בטעות לרבינו תם או לרבי יונה גירונדי. מחבר הספר האמיתי הוא ככל הנראה חכם בשם זרחיה היווני.
ספר הישר (רבנו תם) – ספרו של רבנו תם, מגדולי בעלי התוספות, המכיל שני חלקים: שאלות ותשובות וחידושים לתלמוד הבבלי.
"ספר הישר" הוא כינוי נוסף לספר בראשית, המספר על שלושת האבות, שכונו "ישרים" (תלמוד בבלי, מסכת עבודה זרה, דף כ"ה, עמוד א'). [ויקיפדיה].
בנוגע לספר הישר עליו שאלת – זהו ספר שרבו לגביו הדעות, ונשתברו קולמוסים רבים כדי לנסות לעמוד על מקורו, ולצערנו לא ניתן לומר בודאות מי מחברו ואף לא באיזה תקופה חובר. תוכל לעיין באינצקלופדיה "אוצר ישראל" ח"ה ע' ישר, כמו"כ מאמר ארוך ומנומק בספר "אורות חיים" ולנר, עמ' 432].
אני אצטט לך מאינצקלופדיה ויקיפדיה, שם הענין מתומצת בקצרה:
סֵפֶר הַיָּשָׁר הוא חיבור מימי הביניים, שלא נודע מי חיברו (יש המיחסים אותו ליוסף בן-גוריון), המספר את ההיסטוריה של עם ישראל מתקופת האבות ועד תקופת השופטים. רוב הפרקים בספר מקבילים לפרשיות ספר בראשית, ופרקים נוספים עוסקים בתקופות המקבילות לספרים שמות, במדבר, דברים, יהושע ושופטים.
הספר כתוב בלשון מקראית ובסגנון עממי. הספר משכתב מחדש את סיפורי המקרא בהרחבות, בקיצורים. כמקורות לספר זה שימשו אגדות התלמוד, המדרשים מספר יוסיפון ועוד. חשיבותו של חיבור זה בחומר שצוטט בו ולא נשתמר במקום אחר.
הספר נדפס לראשונה בוונציה בשנת שפ"ה (1625) על ידי ר' יוסף בן שמואל הקטן, ומאז הודפס בעשרות מהדורות, ואף תורגם ללאדינו ולאנגלית. ב-1923 הוציא אליעזר גולדשמיט מהדורה מוגהת של הספר. בשנת תשמ"ו ההדיר יוסף דן את הספר מחדש וצירף לו מבוא.
בפתח הספר נדפסה הקדמה, שבה מתארים מדפיסי הספר את קדמוניותו של הספר וכיצד התגלגל לידם. לדבריהם, מדובר בחיבור קדום מאוד שהיה מפורסם כבר בתקופת הבית השני. ואולם חוקרים מאוחרים יותר הטילו ספק באמינותם של הדברים וגרסו כי מדובר באגדה בלבד.
במשך ההיסטוריה ספרים שונים קוראים לספר הישר בכינויים שונים:
הרמב"ן קורא לו בשם "מלחמות בני יעקב". בדברי ההקדמה לספר נקרא בשם "תולדות אדם". יש שקראו לו "דברי הימים הארוך".